فضا، آزمایشگاه آینده: تولید داروهایی با خواص منحصر به فرد

بازگشت آزمایشگاه فضایی حامل دارو به زمین

مانوپارت لب :آیا تا به حال فکر کرده‌اید که آیا واقعاً می‌توان در فضا آزمایشگاه ساخت و اقدام به تولید دارو در فضا کرد؟ چرا باید در فضا دارو بسازند و آیا این داروها وقتی به زمین می‌آیند خواص خود را از دست می دهند؟ جالب است بدانید که این امکان وجود دارد!

شرکت Varda Space Industries، یک شرکت خصوصی تحقیقات فضایی مستقر در کالیفرنیا، به تولید مواد در شرایط میکروگرانش پرداخته است. تولید مواد در محیط میکروگرانش و عدم وجود ذرات گرد و غبار برای برخی از داروها، فیبر نوری و تراشه‌های کامپیوتری مفید است. این شرکت در سال 2021 با دریافت 42 میلیون دلار بودجه از سرمایه‌گذارانش فعالیت خود را آغاز کرد و در سال 2023 اولین فضاپیمای خود را که یک آزمایشگاه کوچک تخصصی دارد، به فضا پرتاب کرد.

تولید دارو در فضا شرایط را برای برخی از آزمایش‌ها آسان‌تر می‌کند، زیرا با ایجاد شرایط تقریباً بی‌وزنی، محیط منحصر به فردی فراهم می‌شود که در آزمایشگاه های زمینی قابل دسترس نیست. به عنوان مثال، میکروگرانش جابجایی و ته‌نشینی را کاهش می‌دهد و این امر به ما اجازه می‌دهد تا حالت جامد را تنظیم کنیم و کریستال‌های بزرگ و منظم بسازیم. همچنین، ذرات کوچک و یکنواخت می‌توانند به بهبود انتقال دارو کمک کنند. این اثرات و خواص جدید معمولاً از طریق تبلور مواد قفل می‌شوند (Locked) و قبل از بازگرداندن به زمین در ماده محفوظ می‌مانند.

شرکت Varda در پستی در توییتر اعلام کرد: «برای اولین بار در تاریخ، شاهد تولید دارو در یک ایستگاه فضایی غیردولتی بودیم. کریستالی شدن ریتوناویر در آزمایشگاه ما به نظر فرایندی طبیعی را پشت سر گذاشت. این نخستین گام در مسیر تجاری‌سازی میکروگرانش و ساخت یک پارک صنعتی در مدار پایینی زمین است.»

ساخت آزمایشگاه فضایی Varda جهت تولید دارو در فضا

بدین ترتیب، شرکت Varda برای اولین بار در فضا داروی ریتوناویر (Ritonavir)  را که برای درمان عفونت ناشی از بیماری ایدز است، تولید کرد. این آزمایش تولید دارو حدود 27 ساعت طول کشید و در تاریخ 30 ژوئن 2023 به انجام رسید. در نهایت، کپسول حامل دارو یک سال بعد، در تاریخ 21 فوریه 2024، به خاک ایالات متحده رسید.

تولید این دارو در ماهواره‌ای به نام W-Series 1 انجام شد که به سکوی مداری «فوتون» از شرکت راکت لب متصل است. به همین دلیل، آزمایشگاه این فضاپیما نیازی به نیروی انسانی ندارد.

این دستاورد نشان‌دهنده توانایی انسان در غلبه بر محدودیت‌ها و پیشبرد علم و فناوری است. به زودی شاهد داروهایی خواهیم بود که در فضا تولید شده‌اند و ممکن است این مواد خواص جدیدی داشته باشند که تاکنون برای ما پنهان بوده‌اند.

منابع:

https://doi.org/10.1021/acs.cgd.3c01274

https://doi.org/10.26434/chemrxiv-2024-vb20g-v3

https://www.varda.com

پیمایش به بالا